Kaikki jakutianlaikojen viralliset terveystulokset on katsottavissa jalostustietokannasta! |
Jakutianlaika on rakenteeltaan perusterve ja liioittelematon koira, mutta sillä on jonkun verran terveysongelmia. Tyypillisin terveysongelma jakutianlaikoilla on tällä hetkellä lonkkavika. Rodussa esiintyy lonkkia koko skaalalla terveestä vakavaan dysplasiaan, yleisimmän tuloksen ollessa lievä dysplasia. Toinen yleinen terveysongelma on silmän epätyypillinen rakenne ja sen aiheuttama glaukooma. Sekä lonkat, että silmät kuuluvat jakutianlaikan PEVISAan. PEVISAn ulkopuolelta yleisimpiä terveysongelmia ovat selän löydökset, yleisimpänä LTV1.
|
Jakutianlaikoilla lonkkaniveldysplasian syynä on useimmiten matalat lonkkamaljat, mutta pahimmissa tapauksissa lonkkamaljat ovat olleet epämuodostuneet / olemattomat. Lonkkanivelen kasvuhäiriö periytyy tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan useammassa eri geenissä. Lonkkadysplasian periytymisaste vaihtelee eri tutkimusten ja rotujen välillä 0.1-0.6 välillä.
Ympäristötekijät, kuten esimerkiksi pennun ja sen emän aliravitsemus tai koiran kasvunaikainen kohtuuton rasitus pentuessä voivat tuoda geneettisesti alttiin koiran lonkkavian esille. Ne eivät kuitenkaan aiheuta sitä. Emän ja pennun normaali hyvä hoito voivat pitää muutokset lievempinä.
|
Suomen jakutianlaika ry suosittelee kaikkia tutkimaan myös lemmikkikoiransa vähintään lonkkien ja silmien, sisältäen gonioskopian, osalta! Terveystutkimukset hyödyttävät sekä omistajia antamalla lisätietoa koiran terveydestä, mutta myös kasvattajia antamalla tietoa jalostuskoirien sukulaisista sekä jälkeläisnäytöstä! |
Jos glaukoomatutkimuksessa todetaan lievä tai kohtalainen kammiokulman epänormaali rakenne, suositellaan, että mikäli koiraa kuitenkin käytetään jalostukseen, tulisi parituskumppanin olla gonioskopiatutkittu ja terve. Jos muutokset on merkitty vakavaksi, ei koiraa pidä käyttää jalostukseen glaukoomariskin takia.
Yksittäisiä täysin kuuroja / toispuoleisesti kuuroja koiria on tiedossa niin Venäjällä, muualla Euroopassa kuin Suomessakin. Kyse ei ole kovin yleisestä ongelmasta, mutta sen olemassaolo on hyvä tiedostaa. Koiran kuuloa voi tutkia BAER-kuulotutkimuksella.
Jakutianlaikojen alttius kuuroudelle on oletettavasti perinnöllistä sekundääristä synnynnäistä kuuroutta, joka selittyy värigeeneillä. Jakutianlaikoilla merkittävimmät kuuroutta aiheuttavat geenit ovat piebaldismi ja white head. Nämä aiheuttavat jakutianlaikojen ilmiasuun valkoiset alueet.
Valkolaikkuisuutta aiheuttavat geenit eivät automaattisesti aiheuta kuuroutta. Kuurous näissä tapauksissa aiheutuu sisäkorvan melanotsyyttien puuttumisesta tai vähenemisestä.
|