Koirajuoksussa, eli canicrossissa, koira vetää juoksevaa ihmistä. Ohjaajalla on leveä vetovyö, johon koira kiinnitetään joustavalla hihnalla kiinni vetovaljaistaan. Kilpailuissa vetovyön leveyden on selän puolelta oltava vähintään 7cm, mikä on hyvä vähimmäisleveys myös harjoitteluun: liian ohut vetovyö voi aiheuttaa ohjaajalle selkäongelmia erityisesti, jos koira pääsee nykimään. Koiran vetämänä ihmisen juoksunopeus kasvaa. Canicross on usein helpoin, ja halvin tapa aloittaa vetolajit.
|
Koirapyöräilyssä koira kytketään vetovaljaistaan joustavalla hihnalla kiinni polkupyörän haarukkaputkeen. Hihnan on turvallisuuden vuoksi hyvä kulkea vetoadapterin kautta, jotta se ei pääse eturenkaan alle. Koirapyöräilyssä vauhti kasvaa usein nopeaksi, joten koiran on hyvä osata eri äänikomennot ja pyörän kunnosta tulee pitää huolta.
|
Potkupyöräilyssä koira kytketään potkupyörän haarukkaputkeen vetoadapterin kautta justavalla vetonarulla vetovaljaista. Sekä pyöräilyssä, että potkupyöräilyssä on ehdottoman suositeltavaa käyttää virallisesti hyväksyttyä kypärää ja hanskoja. Tarvittaessa myös ajolaseja, suojaamaan ohjaajaa koirien käpälistä sinkoilevilta kiviltä. Lajeissa vauhti voi yltyä nopeaksi ja kaatumisen varalta suojavarusteet ovat suositeltavia.
|
Valjakkoajoa voi sulanmaan aikaan harrastaa reen sijaan erilaisilla kärryillä tai esimerkiksi mönkijöillä. Kärryissä on useimmiten kolme tai neljä pyörää ja ne soveltuvat kahdesta koirasta isojenkin valjakoiden vedettäväksi. Kilpailuissa pienimmät valjakkoluokat ovat neljän koiran luokkia, joihin voi kilpailuista riippuen osallistua kolmella tai neljällä koiralla. Kahden koiran luokkia löytyy potkupyöräilystä ja koirapyöräilystä.
|
Taakanveto ja kuormanveto eroavat hiukan säännöiltään, mutta molempien tavoitteena on vetää raskasta kuormaa lyhyt matka. Kuormanvetokokeisiin voivat osallistua vain alaskanmalamuutit, mutta epäviralliset kilpailut ovat toisinaan avoimia myös muille roduille. Taakanvedossa ei ole roturajoituksia. Taakanveto on alunperin amerikkalaisperäisille työkoirille suunnattu voimalaji, jossa koira vetää perässään raskasta kärryä kahden (alle 10kg luokka) tai neljän (yli 10kg luokka) metrin pituisen matkan. Koiraa saa ohjata edestä ja sitä saa houkutella esimerkiksi leluilla tai ruualla. Kuormanveto on alaskanmalamuutin perinteisten rotuominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettu koe, jossa koiran tulee takakäskystä vetää raskasta rekeä 10m matka. Kilpailuissa koiraa saa ohjata myös edestä, mutta vain ääni- ja käsikomennoilla ja - kannustuksella. Molemmissa lajeissa tulosta laskettaessa vedetty paino jaetaan koiran painolla.
|
Valjakkohiihto jakautuu kolmeen eri lajiin. Koirahiihdossa hiihtäjä on kytketty vetovyöstä joustavalla vetonarulla yhteen tai kahteen koiraan. Pulkkahiihdossa hiihtäjä on kytketty pulkkaan, jota koira vetää. Koira vetää pulkkaa aisoilla, ei koskaan pelkällä vetonarulla. Kolmantena lajina valjakkohiihdossa on yhdistetty, joka koostuu kahdesta osuudesta: pulkkahiihdosta ja koirahiihdosta. Ensimmäinen osuus hiihdetään pulkan kanssa, toisessa osassa pulkka jätetään varikolle ja osuus hiihdetään koirahiihtona.
Valjakkohiihdosta voi valioitua vetovalioksi FI VVA. Arvo myönnetään koiralle, joka on vähintään 3 kertaa voittanut vähintään 10 km matkan miesten tai naisten valjakkohiihtoluokissa tai saavuttanut ko. luokassa ajan, joka on enintään 10 % hitaampi kuin voittajalla. Kilpailuluokassa tulee olla vähintään 4 osallistujaa. Tulokset tulee olla saavutettu vähintään kahden eri kilpailukauden aikana. Lisäksi koiralla tulee olla hyväksytysti suoritettu käyttäytymiskoe sekä koiranäyttelystä vähintään laatuarvostelumaininta ”hyvä” koiran täytettyä 15 kk. Valjakkohiihdossa voi kilpailla sekä VUL:n, että palveluskoiraliiton alaisissa kisoissa. |
Potkukelkkailu, eli yhden koiran valjakkoajo. Potkukelkkailun kilpailusäännöt mukailevat valjakkoajon kilpailusääntöjä. Potkukelkkailussa koira kiinnitetään joustavalla narulla lajiin sopivaan potkukelkkaan vetovaljaista. Potkukelkassa on hyvä olla jarrumatto tai ankkuri.
|
Valjakkoajossa vähintään kaksi koira vetää valjakon kokoon soveltuvaa rekeä. Kilpailuissa matkat jaetaan kolmeen luokkaan sprinttiin (SD), keskipitkään (MD) ja pitkään (LD) matkaan. Rata voi olla mitä tahansa neljästä kilometristä ylöspäin aina maailman pisimpiin yli 2000km kilpailumatkoihin. Reessä tulee olla jarrut.
|
Kennelliiton alla rekikoirien ominaisuuksia mitataan kahdella eri koemuodolla: rekikoirien kilpailukokeella REK ja rekikoirien käyttökokeella REKÄ. Kilpailukokeet järjestetään valjakkokilpailuiden yhteydessä ja ne toteutuvat mikäli luokassa on vähintään kolme siihen sopivaa valjakkoa. Jakutianlaikojen kilpailukokeeseen riittää jo kahden koiran valjakko. Käyttökokeita järjestetään koetilaisuuksissa ja niissä koira voidaan arvioida kahdessa eri luokassa: yleisessä REKÄ-YLE tai johtajakoiraluokassa REKÄ-JOH.
|